2016/2017
Kulinarna przygoda w klasie III

Gofry, ach te gofry czym by bez nich był ten świat? Przekonali się o tym uczniowie klasy III uczęszczający na zajęcia języka kaszubskiego. Na początku nazywaliśmy produkty w języku kaszubskim, potem przygotowaliśmy ciasto wzorując się na dawnych recepturach, piekliśmy, zadbaliśmy o ich estetyczny wygląd. A potem… do dzieła! I smacznego! Bo języka można uczyć się na różne sposoby!
Zajęcia kulinarne w klasie IV i V – pieczemy gofry

Na zajęciach języka kaszubskiego uczniowie wcielili się w rolę cukierników. Tematem wypieków były gofry. Z wcześniej przygotowanych składników przygotowaliśmy ciasto na całą stertę przepysznych gofrów. Uczniowie bardzo zaangażowali się w prace związane z przygotowaniem tych pyszności . Uczta była przednia, humory dopisywały, panowała miła atmosfera.
Bardzo kaszubska sałatka w wykonaniu klasy I i II

Bardzo kaszubska sałatka w wykonaniu klasy I i II
Sałatka jarzynowa jest daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Istnieje ona bowiem nie tylko w kuchni kaszubskiej, lecz również w innych regionalnych kuchniach Polski.
Danie to było i jest do tej pory bardzo lubiane przez Kaszubów z kilku prostych powodów. Otóż produkty potrzebne do jego wykonania były i są ogólnie i powszechnie dostępne w kaszubskim gospodarstwie. Każdy gospodarz miał przecież warzywnik, a w nim warzywa , pole, a na nim ziemniaki, sad a w nim jabłka, kurnik, a w...
Jak kreatywnie wykorzystać plastikowe nakrętki na zajęciach języka kaszubskiego?

Plastikowe nakrętki dostarczają nam niezliczonych możliwości kreatywnej twórczości i zabawy, mogą stanowić również doskonały materiał do nauki przez zabawę, tworzenia gier i pomocy dydaktycznych.
Z odpowiednio połączonych plastikowych zakrętek mogą powstać bardzo ciekawe obrazy. W naszym przypadku są to elementy haftu kaszubskiego. Jak widać ze wszystkiego można zrobić coś przydatnego.