Bardzo kaszubska sałatka w wykonaniu klasy I i II
Sałatka jarzynowa jest daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Istnieje ona bowiem nie tylko w kuchni kaszubskiej, lecz również w innych regionalnych kuchniach Polski.
Danie to było i jest do tej pory bardzo lubiane przez Kaszubów z kilku prostych powodów. Otóż produkty potrzebne do jego wykonania były i są ogólnie i powszechnie dostępne w kaszubskim gospodarstwie. Każdy gospodarz miał przecież warzywnik, a w nim warzywa , pole, a na nim ziemniaki, sad a w nim jabłka, kurnik, a w nim kury znoszące jaja. Większość hodowała ogórki, z których na zimę robiono kwaszone.
Najmłodsza grupa uczniów uczęszczających na zajęcia języka kaszubskiego zabrała się więc za przygotowanie tradycyjnej sałatki kaszubskiej. Najpierw przygotowaliśmy wszystkie potrzebne produkty, potem kroiliśmy, mieszaliśmy i oczywiście na końcu smakowaliśmy. Sałatka wyszła znakomicie. A oto przepis na naszą sałatkę:
– 3 ugotowane marchewki
– 2 ugotowane pietruszki
– 3-4 ogórki kiszone
– 1 cebula
– 2 jaja ugotowane na twardo
– 1 jabłko
– 1 puszka groszku konserwowego
– 1-2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
– sól
– pieprz
– 1 mały słoik majonezu
– 1 łyżka musztardy
Zupa pieczarkowa 300ml, Bitki ze schabu w sosie własnym 100g/90ml, mix z kasz jęczmiennej i gryczanej 150g, surówka z czerwonej kapusty z cebulką i olejem 120g, kompot owocowy lub woda z cytryną 200ml