Bardzo kaszubska sałatka w wykonaniu klasy I i II

Bardzo kaszubska sałatka w wykonaniu klasy I i II

Sałatka jarzynowa jest daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Istnieje ona bowiem nie tylko w kuchni kaszubskiej, lecz również w innych regionalnych kuchniach Polski.

Danie to było i jest do tej pory bardzo lubiane przez Kaszubów z kilku prostych powodów. Otóż produkty potrzebne do jego wykonania były i są ogólnie i powszechnie dostępne w kaszubskim gospodarstwie. Każdy gospodarz miał przecież warzywnik, a w nim warzywa , pole, a na nim ziemniaki, sad a w nim jabłka, kurnik, a w nim kury znoszące jaja. Większość hodowała ogórki,      z których  na zimę robiono kwaszone.

 

Najmłodsza grupa uczniów uczęszczających na zajęcia języka kaszubskiego zabrała się więc za przygotowanie tradycyjnej sałatki kaszubskiej. Najpierw przygotowaliśmy wszystkie potrzebne produkty, potem kroiliśmy, mieszaliśmy i oczywiście na końcu smakowaliśmy. Sałatka wyszła znakomicie. A oto przepis na naszą sałatkę:

 

– 3 ugotowane marchewki

– 2 ugotowane pietruszki

– 3-4 ogórki kiszone

– 1 cebula

– 2 jaja ugotowane na twardo

– 1 jabłko

– 1 puszka groszku konserwowego

– 1-2 ugotowane w mundurkach ziemniaki

– sól

– pieprz

– 1 mały słoik majonezu

– 1 łyżka musztardy

 

Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
BIP Deklaracja dostępności

Jadłospis na CZWARTEK:

Zupa pieczarkowa 300ml, Bitki ze schabu w sosie własnym 100g/90ml, mix z kasz jęczmiennej i gryczanej 150g, surówka z czerwonej kapusty z cebulką i olejem 120g, kompot owocowy lub woda z cytryną 200ml



Licznik odwiedzin:
Wszystkich: 1 898 550
Wczoraj: 749
Dzisiaj: 500
Online: 4
wcag 2.0
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem