Dzieci z kl. I realizowały krąg tematyczny „Kolory i dary jesieni”. Głównymi celami działań dydaktyczno - wychowawczych było poznanie drzew owocowych i roślin warzywnych w bezpośrednim kontakcie ze środowiskiem przyrodniczym, określanie różnic między sadem a ogrodem oraz kształtowanie nawyku spożywania owoców i warzyw.
W czasie realizacji tematu, uczniowie byli na wycieczce w pobliskim ogródku. Obserwowali warzywa na grządkach, owoce na drzewach i jesienne prace.
W sali powstał kącik przyrody wzbogacony w okazy warzyw i owoców przyniesione przez dzieci. W trakcie zajęć uczniowie utrwalili nazwy popularnych gatunków owoców i warzyw, poznali ich smaki, a przede wszystkim przekonali się o tym, iż są one doskonałym źródłem witamin.
Z tej okazji pierwszoklasiści wykonali ze swoich darów owocowe szaszłyki, segregowali, liczyli i porównywali owoce oraz warzywa.
Podsumowaniem zajęć była praca plastyczno - techniczna.
Zupa z ciecierzycy 300ml, kopytka z duszoną cebulką 350g, kompot owocowy lub woda z cytryna 200ml,