W sobotę 16 czerwca 2012r. pojechaliśmy do Czołpina, aby wziąć udział w Akcji edukacyjnej BEZPIECZNE FALE PRZYGODY. Tam też miała miejsce prezentacja gmin Smołdzino, Ustka, Wicko oraz miasta Łeba, które były głównymi organizatorami festynu. Gościem honorowym był europoseł p. Jan Kozłowski.
Uczniowie klas IV-VI mieli okazję zaprezentować swoją wiedzę o SPN oraz sprawność fizyczną w różnorodnych konkursach. Wszystkie konkurencje były przeprowadzane na plaży. Organizatorzy przygotowali dla nas:
- pokazy z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
- prezentacje bezpiecznych sportów wodnych i pokazy ratownictwa morskiego
- gry i zabawy
Pracownicy Słowińskiego PN zatroszczyli się o przeprowadzenie Pleneru edukacyjnego „Słowiński krajobraz bogactwem natury malowany”. Obowiązkiem każdego uczestnika było przystąpienie do konkurencji indywidualnej „Co wiem o przyrodzie SPN”. Polegała ona na wykonaniu minimum 2 zadań i otrzymaniu (na specjalnych kartach) potwierdzenia prawidłowości ich wykonania. Po poprawnym wykonaniu zadań każdy mógł wylosować upominek.
W „Miniturnieju Przyrodniczym” naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie:
- Jakub Gierszewski kl. 4
- Joanna Aściłowicz kl. 5
- Michał Hinca kl. 6
Do startu w konkurencjach sprawnościowych drużyna wytypowała Michała, a do konkursu wiedzy – Jakuba.
Nasza drużyna dzielnie walczyła. Wynikiem zaangażowania było zajęcie I miejsca w kategorii szkół podstawowych.
Po zmaganiach sportowo- wiedzowych na każdego uczestnika czekał smaczny poczęstunek, przygotowany przez przedstawicieli Gminy Wicko. Wszyscy wracaliśmy bardzo zadowoleni dlatego, że nikt nie wracał z pustymi rękoma – a to dzięki hojności licznych sponsorów. Dziękujemy władzom Gminy Wicko za umożliwienie nam wyjazdu na festyn, upominki, nagrody, poczęstunek oraz folder promujący Gminę Wicko.
Dziękujemy p. J. Kiślukowi za otoczenie nas opieką.
Nad grupką 32-osobową pieczę sprawowała p. Iwona Klich i p. Dariusz Górny.
Pulpeciki drobiowo - wieprzowe w sosie śmietanowo - koperkowym 100g/90ml, surówka z ogórków konserwowych z cebulką i papryką czerwoną w sosie vienegret 120g, ziemniaki z wody z siekanym koperkiem 200g, kompot owocowy lub woda z cytryną 200 ml,