Święto Pieczonego Ziemniaka

       W piątek 15.10.2021r. klasa II obchodziła „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Najpierw w klasie uczniowie zapoznali się z „historią ziemniaka”. Dowiedzieli się skąd pochodzi, jak nazywa się w różnych regionach Polski, z jakich części się składa, oraz jakie potrawy można z niego przygotować.

       Potem na dzieci czekały liczne „ziemniaczane konkurencje”. Wszyscy mogli wykazać się sprawnością w rzucaniu ziemniakiem do kosza, szybkością w sadzeniu ziemniaków, zwinnością w transportowaniu ziemniaków.

Następnie dzieci zabrały się do tworzenia ziemniaczanych cudaków. Pomysłowości w pracach nie brakowało. Pobyt na świeżym powietrzu pobudził apetyt. Upieczone ziemniaki smakowały wybornie.

        Nikt, by się nie spodziewał, że tyle radości sprawi dzieciom tradycyjny ziemniak.

"To moje ulubione święto w roku" – powiedział Jaś!!! 

Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
BIP Deklaracja dostępności

Jadłospis na WTOREK:

Rosół drobiowy z ryżem i siekaną natką pietruszki 300ml, kotlet panierowany z piersi kurczaka 100g, Sałata lodowa w śmietanie na słodko- kwaśno 120g, ziemniaki z wody z koperkiem 200g, kompot owocowy lub woda  z cytryną 200ml



Licznik odwiedzin:
Wszystkich: 1 445 689
Wczoraj: 916
Dzisiaj: 436
Online: 10
wcag 2.0
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem