W piątek 15.10.2021r. klasa II obchodziła „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Najpierw w klasie uczniowie zapoznali się z „historią ziemniaka”. Dowiedzieli się skąd pochodzi, jak nazywa się w różnych regionach Polski, z jakich części się składa, oraz jakie potrawy można z niego przygotować.
Potem na dzieci czekały liczne „ziemniaczane konkurencje”. Wszyscy mogli wykazać się sprawnością w rzucaniu ziemniakiem do kosza, szybkością w sadzeniu ziemniaków, zwinnością w transportowaniu ziemniaków.
Następnie dzieci zabrały się do tworzenia ziemniaczanych cudaków. Pomysłowości w pracach nie brakowało. Pobyt na świeżym powietrzu pobudził apetyt. Upieczone ziemniaki smakowały wybornie.
Nikt, by się nie spodziewał, że tyle radości sprawi dzieciom tradycyjny ziemniak.
"To moje ulubione święto w roku" – powiedział Jaś!!!
Zupa ogórkowa 300ml, potrawka z piersią kurczaka i mieszanką chińskich warzyw w sosie śmietanowo - ziołowym 200g, ryż biały gotowany al dente 150g, kompot owocowy lub woda z cytryną 200ml